heh.pl
Kanał informacyjny Heh.pl


Piątek 19 sierpnia 2022 r.

artykuły | abc komputera (archiwum) | forum dyskusyjne | redakcja


Temat

Podkręcanie P3 650 ...


83.17.254.* napisał:
witam . od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem procesora p3 650 ( 6.5x100) :)Obecnie chodzi bez problemow na ustawieniach FSB 133 czyli ( 864 MHZ) .Posiadam plyte asus p3b-f ktora obsługuje wyzsze FSB 140 oraz 150. Gdy puszczam go na 140 to uruchamia sie bez problemow. Natomiat gdy daje 150 to wiesza sie przy uruchamianiu systemu. Moje pytanie brzmi czy ktos w ogule ryzykowal tak i puszczal procek na takiej plycie na FSB 150 (975 MHZ icon_smile3.gif czy lepiej nie ryzykowac :>?? pozdrawiam

158.75.90.* napisał:
O ile procesor nie grzeje się za mocno to, po podniesieniu napięcia, powinien chodzić na fsb 150. Inną przyczyną niestabilności może być grafika, która może nie wyrabiać podwyższonego tak mocno fsb.

87.204.191.* napisał:
Dysk również może nie wyrabiać. Jeśli możesz to spróbuj zwiększyć napięcie dla procka.

194.183.32.* napisał:
Czy te procki pentium III 650Mhz na szynie 100 każdy dobrze sie kręcił ? Tzn czy każdy na szynie 133 daje rade czy to kwestia szczescia ??

85.198.193.* napisał:
Nie wiem czy na tej plycie jest odpowiedni dzielnik dla 133MHz ale zakladam ze jest bo inaczej watpie aby jakies urzadzenie wytrzymalo magistrale PCI rowna ~46,6MHz czy grafa 93,3MHz icon_wink2.gif.
Wiec pewnie plyta ma dzielnik 4 dla 133MHz. Przy ustawieniu 150MHz taktowanie PCI wynosi wtedy ~37,5MHz a dla AGP 75MHz czyli jeszcze nie tak tragicznie. U mnie na takich parametrach dawno temu komp dzialal dobrze dlatego uwazam ze to nie to mimo ze takie wartosci PCI/AGP moga juz sprawiac problemy. Do tego jesli byloby to to, to predzej dzwiekowka by sie wysypala lub na HDD powstawalyby bledy. Wydaje mi sie ze tutaj procek ma za male napiecie i podbicie mu go troszke do gory mogloby pomoc ale nie zapominaj o monitorowaniu temp.
Rowniez procek moze juz nie wytrzymywac tak duzego taktowania. Pusc jeszcze pamieci asynchronicznie jesli sie da(nie pamietam czy na BX'ie mozna bylo to zrobic) mozliwe ze one nie wyrabiaja.

81.210.14.* napisał:

Nie wiem czy na tej plycie jest odpowiedni dzielnik dla 133MHz ale zakladam ze jest bo inaczej watpie aby jakies urzadzenie wytrzymalo magistrale PCI rowna ~46,6MHz czy grafa 93,3MHz icon_wink2.gif.
Wiec pewnie plyta ma dzielnik 4 dla 133MHz. Przy ustawieniu 150MHz taktowanie PCI wynosi wtedy ~37,5MHz a dla AGP 75MHz czyli jeszcze nie tak tragicznie. U mnie na takich parametrach dawno temu komp dzialal dobrze dlatego uwazam ze to nie to mimo ze takie wartosci PCI/AGP moga juz sprawiac problemy. Do tego jesli byloby to to, to predzej dzwiekowka by sie wysypala lub na HDD powstawalyby bledy. Wydaje mi sie ze tutaj procek ma za male napiecie i podbicie mu go troszke do gory mogloby pomoc ale nie zapominaj o monitorowaniu temp.
Rowniez procek moze juz nie wytrzymywac tak duzego taktowania. Pusc jeszcze pamieci asynchronicznie jesli sie da(nie pamietam czy na BX'ie mozna bylo to zrobic) mozliwe ze one nie wyrabiaja.



pomylka! AGP w tym przypadku wyniesie 100mhz przy dzielniku 2/3

80.51.255.* napisał:
witam. uprzejmie dziękuje za zainteresowanie się moim tematem. icon_smile3.gif teraz dokladnie opisze jakie mam mozliwosci FSB na swojej plycie (asus p3b-f) oczywiscie te ktore tu mogą byś potrzebne do oc:
100 .3/33/43
133.0/33/25 (na tych chodzi caly czas)
140.0/35/00(na tych probowałem i chodziło bez żadnych dodatkowych modyfikacji Vcore)
150.0/37/50 .....
... te ustawienia zastosowalem po uprzednim podwyższeniu napięcia najpierw z 1.66 do 1.71 . uruchomil sie system ale po chwili zawiesił się. Po tym po raz kolejny podniosłem napięcie do 1.76V i ...ku mojemu zdziwieniu . odpalił się chodził normalnie nie zawiesił się, widać różnice w szybkości działania pomiędzy 133 a 150 FSB . Jestem w ogólnym szoku że tyle dało się wycisnąc z niego .. ... bo aż z 650 Mhz do 975 MHZ!!!. Chyba niely winik . dla dowodu dam screena z CPU-Z jakby ktoś nie wierzył . Pytanie moje jest takie czy przy ustawieniach 150 MHZ komputer sie nie "spierdzieli" ..o odpoweidź prosze fachowców. Pozdrawiam.


212.76.46.* napisał:
Wynik bardzo wysoki jak na te procesory, az dziwne ze sie udalo. Ja bym chyba jednak takiego zylowania nie ryzykowal jesli zamierzasz dlugo korzystac z tego kompa. (sam latalem na duronie 6005x200, ale plyta miala blokade pci i agp)

83.30.111.* napisał:
zalezy od reszty sprzetu:
primo: jaka masz grafike? (chodzi o taktowanie agp ktora obecnie ma ok.100MHz, musialbys miec jakas nowsza, sadze ze Rivka TNT2 to minimum)
no i czy temperaturki masz w porzadku icon_biggrin3.gif
jesli masz muzyke soundblastera nie martwil bym sie o nia bo znosi znacznie wyzsze taktowanie pci niz 40MHz,
co do dysku... tu jest roznie ogolnie IBM-y nie lubia zmiany w taktowaniu...

ja na FSB ponad 150MHz jechalem ~3 miechy, czasem 24H/doba, mam Rive TNT2Ultra, Abit-a BF6 i dobry zasilacz oraz pamieci icon_biggrin3.gif ale zmienilem proca na szybszy icon_smile3.gif

213.238.114.* napisał:
Witam wszystkich forumowiczów!
Z góry przepraszam za odswieżanie "starych tematów" ale mam pytanie które bardzo nadaje się własnie do tego wątku.Otoż:

Posiadam właśnie taki procesor jak w temacie, a mianowicie PIII 650mhz ,płyte abit BE6 II,256mb ram pc 133,karta graficzna G-force 2 mx 400/64mb, dysk segate baracuda 60gb 7200.

W moim przypadku procesor wogole nie chce się odpalić na magistrali wyższej niż 130, a system działa stabilnie dopiero przy 125mhz FSB.

Dzielniki standardowo ustawione na 1/4 dla PCI i 2/3 dla AGP.

Proszę o jakieś sugestie, co może być tego przyczyną.

Dodaje skrina z CPU-Z

http://img189.imageshack.us/my.php?image=prociv8.jpg





83.242.89.* napisał:
Zasilacz lub Coler nie wyrabia wymień sobie najlepiej. Ale niech wypowiedzą się więksi znawcy tematu odemnie icon_smile3.gif

83.7.248.* napisał:
czy na tej plycie jest zworka do resetowania biosu? w instrukcji nic nie moge znalesc. z bateria juz probowalem i nie daje to efektu

83.5.244.* napisał:

Witam wszystkich forumowiczów!
Z góry przepraszam za odswieżanie "starych tematów" ale mam pytanie które bardzo nadaje się własnie do tego wątku.Otoż:

Posiadam właśnie taki procesor jak w temacie, a mianowicie PIII 650mhz ,płyte abit BE6 II,256mb ram pc 133,karta graficzna G-force 2 mx 400/64mb, dysk segate baracuda 60gb 7200.

W moim przypadku procesor wogole nie chce się odpalić na magistrali wyższej niż 130, a system działa stabilnie dopiero przy 125mhz FSB.

Dzielniki standardowo ustawione na 1/4 dla PCI i 2/3 dla AGP.

Proszę o jakieś sugestie, co może być tego przyczyną.


Od kiedy to na BE6 jest dzielnik 4:1?? Toż to BX i z płyt na BX'ie tylko jedna miała taki dzielnik - Abit BX133.

Imo i tak powinno dać radę ustawić procka na 133, jeśli nie da rady to pewnie 125 jest jego graniczną wartością.

EDIT:

O kurde a jednak, wygląda na to, że nie ściemniasz i można na tym ustawić 4:1. No cóż, pozostają dwa wyjścia:
-albo proc więcej nie może
-albo to wina zasiłki

Próbowałeś zwiększać napięcie rdzenia na tej płycie?? Bo na screenie masz tak jakby domyślne.

213.238.112.* napisał:
Cel1200

Tak, jest zworka do resetowania biosu.

Intel Inside Qroń

Jest dzielnik 4 icon_smile3.gif , dla agp tylko 2/3 a przydałby się 1/2 bo chyba mój g-for nie wyrabia grzeje się strasznie(padł mi ostatnio od niego wiatrak icon_sad2.gif ) ale wkrótce zmieniam go na G3 Ti200 128/256b z dobrym coolerem, więc myśle ze nie będzie już problemów z karta graf.

Napięcie zwieszałem, w tej chwili jadę na FSB 130 , 1,75 V przy 1,65 słabo chodzi ...

Wczoraj uaktualniłem bios bo na starym płyta teoretycznie obsługiwala tylko do 800mhz ,teraz jest 1,13Ghz.
Dalej niestety nie chce skoczyć na 133 icon_sad4.gif (Poszlo ale na [odziwo] starej karcie Riva 128 icon_biggrin3.gif ) ale sys juz sie nie ładował.

Zasilacz 300W jakiś noname.Ale nie wydaje mi się jakoś żeby to on był przyczyną icon_question.gif

Temp proca ok 35C wiec tragedii nie ma , grafa za to .....

83.5.249.* napisał:
To może jednak to wina zasiłki skoro na starszej Rivia poszło to może być właśnie to. Jak to noname to te 300W może mieć wzięte prosto z sufitu. Kwestia tego czy jest w stanie zapewnić w ogóle 300W i jakie skoki napięcia wtedy mogą występować.


84.10.171.* napisał:
jaki masz stepping pewnie cB0
najlepszy do o/c jest cc0
sprawdz w cpu-z

213.238.112.* napisał:
Poprawka: zasilacz jest firmy Codegen.

morron

Zamieściłem parę postów wyżej scrn z CPU-Z, stepping jest tam podany.Jednak chyba zamienione zostały pola Stepping i Revision.

Stepping cA2

EDIT :

Dzisiaj odpaliłem FSB 110 przy dzielniku 1/1 dla AGP i wszystko sie elegancko włączyło.Wiec karta graf nie jest winna.(pow. 110 dopiero się sypie) Nie mam już pomysłów dlaczego ten set nie chce się dać włączyć na 133.
Może 125 to kres możliwości tego procesora,ale nie chce mi się w to wierzyć.Jeżeli ustawie FSB powyżej 129mhz wyskakują mi tzw "błędy stop" (sys. Win 2000) zazwyczaj jest to konflikt z plikiem (nie pamiętam dokładnie) ntkrnl.dll.

Podam dokładne dane mojego proca.
650/256/100/1.65 S1 , 10090218-0285 Philippines
SL3KV.

Proszę o jakąś sugestie. mur.gif

Podobne tematy


Działy

00 01 02









Copyright © 2002-2022 | Prywatność | Load: 0.84 | SQL: 1 | Uptime: 287 days, 14:38 h:m | Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać pod adresem eddy@heh.pl