heh.pl
Kanał informacyjny Heh.pl


Piątek 19 sierpnia 2022 r.

artykuły | abc komputera (archiwum) | forum dyskusyjne | redakcja


Temat

Hpt370 Abit Bx133


195.136.118.* napisał:
Witam!
Jestem nowy na tym forum (na pclab.pl mam juz 7xx postow icon_razz.gif).
Mam jednak problem. Na mojej plycie Abit BX133-RAID jest kontroler HPT370. Dyski podpiete pod ten kontroler moga bootowac. Jednak kontroler nie wykrywa mi dysku. W tym momencie mam starego Seagate U4 8,4 GB, a HPT370 go nie wykrywa. Wgrywalem rozne BIOSy do Abitka. Mialem BERZW - pokazuje sie ekran wyszukiwania, ale nie znajduje, BER72 - nie pokazuje sie nic ;/, BER72 + nowy BIOS HPT370 (2.3.x) - pokazuje sie mozna wejsc do BIOSu i wszystko bez problemu ustawic jednak dalej go nie wykrywa. Nie mam pojecia co to sie stalo tylko przypuszczam, ze to moze kondensatory.
Ktos pomoze?

195.136.118.* napisał:
Coś nikt nie wie co z tym zrobić. Na pewno nikt?

81.210.14.* napisał:
ale kiedy Ci go nie wykrywa - jak system instalujesz? czy masz juz zainstalowany i nie wykrywa nowo podpietego dysku?

195.136.118.* napisał:
Mam zainstalowany system, ale chciałbym, żeby się uruchomił przez kontroler gdyż wtedy jest większa szybkość przesyłu danych (UDMA33 a UDMA100 to jednak jest różnica) I jak pokazuje się że wykrywa dyski to mimo, że jest podpięty nie widzi go ;/

81.210.14.* napisał:
inny dysk probowales podpiac?
w biosie kontrolera wsystko jest dobrze ustawione?

195.136.118.* napisał:
Narazie nie mam innego dysku, a w BIOSie wszystko na pewno jest dobrze ustawione. Co dziwniejsze w BIOSie pokazało mi ten dysk (BIOSie kontrolera) a nie pokazuje go podczas wykrywania. Dziwne.

81.210.14.* napisał:
no ciekawa sprawa...
bootowac nie chce, jak go podlaczysz pod kontroler?

195.136.118.* napisał:
Dokładnie.
Pytałem też na PCLabie ale nikt się nie raczył zainteresować :/

217.98.190.* napisał:

Narazie nie mam innego dysku, a w BIOSie wszystko na pewno jest dobrze ustawione. Co dziwniejsze w BIOSie pokazało mi ten dysk (BIOSie kontrolera) a nie pokazuje go podczas wykrywania. Dziwne.

Ustaw w BIOS-ie "first boot device" na kontroler HPT (nie pamiętam, chyba "onboard RAID" albo SCSI). Oczywiście zainstalowałes już sterowniki kontrolera?

Dysk jest wykrywany dopiero po zniknięciu pierwszego ekranu BIOS -> żeby system z niego wystartował musi być aktywny boot z HPT i w opcjach kontrolera trzeba sprawdzić czy dysk jest ustawiony jako "bootable".

Dawno się tym nie bawiłem, ale wszystko powinno być opisane w instrukcji. A przynajmniej było jak ją ostatnio czytałem.

195.136.118.* napisał:
Hehe, nie mam drukowanej instrukcji; musiałbym poczytać w PDFie. Co do tego bootable to nie sprawdzałem, a kiedyś nie musiałem ustawiać opcji startu z ATA100 (tak jest oznaczony HPT icon_smile3.gif) tylko było włączone others i działało. Posprawdzam to co napisałeś.

EDIT: Nie potrzebuję sterowników, żeby kontroler poprawnie działał w Windowsie. Chyba, że w ogóle nie pokazuje się ekran wykrywania to muszę je mieć.

82.160.7.* napisał:
A sprobuj przeinstalowac sterowniki na HPT 3xx:p, jaki masz win??jak cos to moge ci wrzucic na ultra czyc os;))

195.136.118.* napisał:
Mam WinXP Pro SP2, ale stery chyba nie pomogą ;/

83.29.166.* napisał:
gadka o sterownikach jest bezsensu skoro problem jest natury technicznej ewentualnie biosowej...

tymbardziej po co mu sterowniki do hpt skoro go nie wykrywa przy boocie
ustawienia bootowania nie ma znaczenia bo jak ma z czego zbootowac to zbootuje tylko troche dluzej mu to zajmie

proponuje sprawdzic inny dysk lub sprawdzic ten dysk w innej bx133

87.207.244.* napisał:
Witam podłącz dysk pod kontroler i zeby odpalic z tego dysku musisz przy instalacji win xp sp2 pl nacisnąć f6 zeby dodac mu dodatkowe sterowniki i wtedy bedzie ok

195.136.118.* napisał:
Już wszystko działa icon_smile3.gif Tylko czy da się podłożyć stery do instalacji XP na czymś innym niż dyskietka (nie mam stacji dyskietek) ?

213.25.218.* napisał:
Macie jakiś namiar na stery pod ten kontrloler pod XP SP2? Dotychczasowo uzywałem SP1 i nie było żadnych problemów jednkaże po przesiadce na SP2 system wywala komunikat, że sterowniki być może są przygotowane dla systemu WIN 95 ;]

195.136.118.* napisał:
Mam stery, ale na XP SP2 nie wyskakuje mi żaden problem i korzystam z tych systemowych. Działają dobrze - chyba że lepiej ORT: wziąść i instalować oryginały icon_smile3.gif

Podobne tematy


Działy

00 01 02









Copyright © 2002-2022 | Prywatność | Load: 1.16 | SQL: 1 | Uptime: 287 days, 14:25 h:m | Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać pod adresem eddy@heh.pl