heh.pl
Kanał informacyjny Heh.pl


Czwartek 25 kwietnia 2024 r.

artykuły | abc komputera (archiwum) | forum dyskusyjne | redakcja


Wtorek, 15 kwietnia 2008, 14:16

IBM o zaletach 32-nanometrowych kości

IBM wraz ze swoimi partnerami - Chartered Semiconductor, Freescale, Infineon Technologies, Samsung Electronics, STMicroelectronics i Toshiba - poinformowali o zakończonych sukcesem testach 32-nanometrowej technologii produkcji układów scalonych, przy których wykorzystano materiały o wysokiej stałej dielektrycznej oraz metalowe bramki. Prototypowy układ powstał w fabryce w East Fishkill. Zakład wykorzystuje 300-milimetrowe plastry krzemowe.

Testy wykazały, że nowa technologia zapewnia 35-procentowy wzrost wydajności przy tym samym napięciu elektrycznym w porównaniu z układami tworzonymi w procesie 45 nanometrów. Jednocześnie zapotrzebowanie na moc zmniejszyło się, w zależności od napięcia, o 30-50 procent.

Badania IBM-a i jego partnerów to pierwsze konkretne informacje, na podstawie których można wyciągać wnioski dotyczące wydajności 32-nanometrowych procesorów oraz ich zapotrzebowania na energię.

Pierwsze tego typu procesory powinny pojawić się na rynku już w przyszłym roku.

Mariusz Błoński


Wersja do druku
Poleć znajomym: Udostępnij

Podobne tematy


Starsze

15.04.2008 r.

Ruszają prace nad pierwszymi sztucznymi osobowościami, 14:15

Koniec kłopotów z bateriami, 14:13


Nowsze

16.04.2008 r.

Polska: Google otrzyma dotację na rozwój, 9:26

Lista najbardziej charakterystycznych szkodliwych programów w marcu 2008, 9:56


Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.


Brak komentarzy. Może warto dodać swój własny?



Autor:  










Copyright © 2002-2024 | Prywatność | Load: 2.67 | SQL: 13 | Uptime: 106 days, 12:40 h:m | Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać pod adresem eddy@heh.pl