Minus dużych piersi
Im większe piersi w wieku 20 lat, tym wyższe ryzyko, że dana kobieta zachoruje w przyszłości na cukrzycę typu 2. Kanadyjczycy doszli do takiego wniosku, analizując dane z amerykańskiego Studium Zdrowia Pielęgniarek II (Canadian Medical Association Journal).Badania rozpoczęły się w 1989 roku i objęły 116.609 kobiet z 14 stanów, które co 2 lata wypełniały kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia i trybu życia. Lekarze ze Szpitala Św. Michała w Toronto wytropili osoby, u których w latach 1993-2003 stwierdzono cukrzycę. Wykluczyli panie, w przypadku których brakowało danych na temat rozmiaru miseczki i/lub wskaźnika masy ciała, a także te ze zdiagnozowaną wcześniej cukrzycą.
W porównaniu do kobiet z miseczką A ryzyko pojawienia się cukrzycy typu drugiego było przy miseczce B 2-krotnie wyższe, przy miseczce C 4-krotnie wyższe, a przy miseczce D i większych aż 5-krotnie wyższe (przy wyliczeniach wzięto poprawkę na wiek).
Uwzględnienie znanych wcześniej czynników ryzyka (zachorowań w rodzinie, diety i aktywności fizycznej) nieco zmieniło wartości liczbowe. Oto one, podane w kolejności podyktowanej wzrostem rozmiaru piersi: 1,3, 1,7 i 1,6.
Z analiz wynika także, że kobiety z większymi piersiami zaczynają chorować na cukrzycę dorosłych wcześniej niż panie z najmniejszymi piersiami. Te pierwsze średnio w wieku 44, a drugie w wieku 46 lat.
- Podczas gdy podwyższony wskaźnik masy ciała i rozmieszczenie tłuszczu wokół brzucha silnie powiązano z początkami cukrzycy typu 2., niewiele wiadomo na temat wpływu tkanki tłuszczowej piersi - wyjaśnia Joel Ray.
Naukowcy zastanawiają się, czy duże piersi to nowy rodzaj czynnika ryzyka, czy też są one kolejnym przejawem czegoś dobrze znanego: nadwagi i otyłości. Co jednak ze szczupłymi kobietami, które mimo to mogą się poszczycić dużymi piersiami? W przyszłości badacze chcą sprawdzić, czy operacja zmniejszenia piersi wpływa w jakikolwiek sposób na insulinooporność. Niektórzy endokrynolodzy sugerują, że w grę wchodzi wrażliwość tkanki tłuszczowej piersi na hormony.
Anna Błońska
Wersja do druku
Podobne tematy
Sony na minusie w ubiegłym roku
, 11.05.2012 r.
Sony Ericsson na minusie
, 20.01.2012 r.
Rośnie zysk Yahoo!, AMD wciąż na minusie
, 22.07.2009 r.
AMD na minusie i z nowym CEO
, 18.07.2008 r.
AMD wciąż na minusie
, 21.04.2008 r.Starsze
Ogniwa z sita, 12:35
Coraz więcej Phenomów w komputerach, 12:34
Nowsze
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Adik - 31 stycznia 2008, 14:42
A ja tam lubię duże piersi :)
M. B. Płock - 07 grudnia 2008, 19:07
Wiedza nt zdrowego odżywiania i zwalczania plagi cukrzycy; jest tak manipulowana, że przekłada się na rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę oraz plagę otyłości.
Należy jednak zachować rozsądek i poznać realia. Czyli, pamiętajmy i zakodujmy sobie raz na zawsze,
w naszej świadomości oraz pamięci, że odżywienie własnego organizmu to baza w oparciu o którą realizujemy aktywność życia.
Należy zatem zapamiętać, że powodem zachorowań na cukrzycę typu 2 jest spożywanie każdej bez wyjątku mąki (pęknięcia wiązań międzycząsteczkowych w strukturze skrobi) oraz cukru białego spożywczego.
Ludzie, którzy nie spożywają tych dwóch produktów zwyczajnie NIE CHORUJĄ NA CUKRZYCĘ TYPU 2.
WYPADA to wreszcie LUDZIOM powiedzieć !
Mózg odżywia się glukozą. Wobec tego najlepszym dla mózgu paliwem jest Chleb typu KR-IRL (80% NISKICH węglowodanów), a więc tych które nie skutkują powstaniem tej zabójczej choroby, dając jednocześnie energię przez 4-5 godz. Cukrzycę typu 2 tworzą mąka i cukier biały spożywczy. Wystarczy ich nie spożywać, to wówczas możliwości zachorowania na cukrzycę typu 2 = 0%
Zwalczenie cukrzycy typu 2, jej objawów również uregulowanie poziomu cukru we krwi tworzy realizacja wiedzy, której mało kto realnie chce przestrzegać, a która to wiedza skutkuje ulgą oraz wyleczeniem.
Jednocześnie problem nadwagi i otyłości, również cukrzycy typu 2 ROZWIĄZUJE !! przekaz ze strony internetowej adres:, www.magdalirl.com.pl
Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki pt.:
PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu.
Chleb typu KR-IRL stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Jest w nim ogromna energia i czystość biologiczna produktu zarazem.
Obecnie mało kto, o tym w Polsce wie. O swoje zdrowie musimy przecież zadbać sami. To wtedy je wygramy!
Wszelkie choroby związane z otyłością i cukrzycą typu 2 pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU.
Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zarazem ! Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE, ponieważ zjadamy mniej drogich produktów, i to dlatego; iż Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!.
Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy poprawić.
Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
Mikołaj Bobaksy, Płock