Niedziela, 5 sierpnia 2007, 21:17
Po pracy: Miętowe orzeźwienie na lato
Latem najchętniej sięgamy po orzeźwiające i lekkie napoje, często urozmaicone dodatkiem sezonowych ziół czy owoców. Nowym smakiem tego lata jest Żołądkowa z miętą. Jest ona idealnym połączeniem świeżego aromatu i unikatowego smaku, który doskonale komponuje się z sokami z owoców i orzeźwia w największy upał.Żołądkowa stanowi doskonały składnik rozluźniających, letnich, kolorowych drinków typu BEFORE (podawany jako aperitif przed posiłkiem) i AFTER (podawanych po posiłku), a dodatek mięty działa korzystnie zarówno na nasze samopoczucie w porze upałów, jak i na trawienie.
Aromat świeżej mięty przenosi nasze zmęczone letnim skwarem zmysły, poszukujące wytchnienia i odświeżenia, do zacienionego ogrodu. Tam, sącząc powoli drink z lodem, łapiemy oddech, przygotowując się do wieczornego grilla w gronie rodziny lub przyjaciół. Miętowa wersja Żołądkowej to także świetny, letni digestif po sutej kolacji.
Żołądkowa z miętą - niezbędnik turysty
Nie bez przyczyny zapobiegliwi brytyjscy koloniści zabierali ze sobą herbatę miętową do dalekich Indii. Wywar z mięty był najprostszym i najpowszechniejszym środkiem chłodzącym dla Anglików w dobie ekspansji Imperium Brytyjskiego.
Żołądkowa z miętą stanowi niezbędny element dalekich, letnich wypraw turystyczno-krajoznawczych i podróży do egzotycznych, gorących krajów, gdzie często jesteśmy skazani na smakowanie zupełnie nowych potraw, a nawet „kulinarne rewolucje”. W celach "leczniczych" zabierają ją często polscy turyści podróżujący do Egiptu i innych egzotycznych krajów, jako antidotum na "chorobę faraona".
Żołądkowa z miętą, która łączy polską tradycję zielarstwa ze zwyczajem biesiadowania, jest czymś znacznie więcej niż leczniczy digestif. Poza tym, że wspiera procesy trawienne, jest też doskonałym trunkiem relaksacyjnym, a ze względu na niezrównane walory smakowe ma również wybitnie orzeźwiającą moc.
Żołądkowa Gorzka stanowi niejako segment alkoholowy sam w sobie, trudno ją zakwalifikować do jednej kategorii. Jest jedyną wódką gatunkową, która leżakuje przed rozlaniem. To rdzennie polski, nietypowy trunek wielorakiego zastosowania, o niezwykłych właściwościach i nietypowej nazwie, przywodzącej na myśl receptury lecznicze z apteczki babci.
Long Drink – Mint Surfer
20 ml Żołądkowa z Miętą
20 ml likier melonowy
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml sok jabłkowy
Sprite lub 7-up
Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Żołądkową, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.
Long Drink – Red Mint
20 ml Żołądkowa z Miętą
½ świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml soku żurawinowego
Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i wrzuć 6 cząstek limonki. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Żołądkową i sok żurawinowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dekoruj liściem mięty.
Wersja do druku
Podobne tematy
Starsze
Xerox: Tanie urządzenie wielofunkcyjne do biura, 21:00
Emerson wydłuża okresy gwarancyjne UPS-ów, 20:55
Nowsze
AMD usunął problem w kartach ATI Radeon, 21:32
SP3 dla XP w 2008, 21:36
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Brak komentarzy. Może warto dodać swój własny?
Copyright © 2002-2025 | Prywatność | Load: 2.15 | SQL: 9 | Uptime: 326 days, 20:24 h:m |
Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać pod adresem eddy@heh.pl