Wtorek, 19 czerwca 2007, 14:11
Po pracy: Trunek o sarmackim rodowodzie
Z uwagi na wyjątkowe miejsce, jakie Żołądkowa Gorzka zajęła w historii polskiej kultury, jej 50-lecie możemy dziś świętować dzięki specjalnej edycji podkreślającej jej ciepły koloryt i wysublimowany smak.Butelka o pojemności 700 ml, opatrzona elegancką etykietą nawiązuje do szlachetnych whisky, które w podobny sposób dojrzewają. Jubileuszowa butelka w wersji Premium jest godną dekoracją najwytworniejszego stołu i najlepszym dodatkiem posiłku w gronie przyjaciół i gości.
Unikatowy proces produkcji
Żołądkowa Gorzka to oryginalna, tradycyjna wódka gatunkowa o niepowtarzalnym aromacie, klarownej ciemnobrązowej barwie,
słodko-korzennym zapachu i charakterystycznym słodko-gorzkim smaku.
Daje bardzo złożone wrażenia smakowe - od pierwszej nuty słodyczy przechodzącej w lekko gorzkawy smak, aż po delikatny, ziołowy posmak. Żołądkowa Gorzka jest również jedyną, polską wódką gatunkową, która dla osiągnięcia właściwego smaku i aromatu leżakuje przed rozlaniem. Właśnie ten czas leżakowania Żołądkowej Gorzkiej, a także niezwykła receptura czyni ją godnym spadkobiercą polskiej tradycji.
Tajemnica smaku i tradycji
Żołądkowa Gorzka jest znanym, acz tajemniczym alkoholem. Jej receptura sięga czasów sarmackiej Polski i kresowych legend. Zawiera w sobie znakomita kompozycję nalewów z ziół i owoców, co jest tym bardziej niezwykłe, że łączenie tych dwóch elementów wymaga nie tylko właściwej receptury, ale także wielkich umiejętności.
Nalewy na zioła dojrzewają w ciemności, z dala od światła, w przeciwieństwie do nalewów owocowych, które bez słońca nie rozwiną pełnego bukietu smaku, ani zapachu.
Żołądkowa Gorzka Special Edition
Żołądkowa Gorzka bywa przez znawców porównywana do Trisz Divinis – słynnej nalewki opisywanej przez Melchiora Wańkowicza, który w czasach międzywojennych przemierzył Rzeczpospolitą Polską wzdłuż i wszerz jej ogromnych terytoriów. Ze swoich wojaży przywiózł nie tylko wspaniałe wspomnienia, które opisał w swoich książkach, ale również recepturę na nalewkę nad nalewkami, która subtelnie poprawia nastrój i łagodzi obyczaje.
Jej obecna nazwa to Żołądkowa Gorzka, której magiczna receptura uległa
w ciągu lat pewnym modyfikacjom, ale w dalszym ciągu opiera się na tym,
co świadczy o jej niekwestionowanym sukcesie - nalewach z ziół i korzeni oraz suszonych owoców.
Ulubiona wódka Polaków
Żołądkową można smakować na wiele sposobów, zarówno jako smakowitą nalewkę, jak i jako digestif - PRZED lub PO posiłku. Stanowi też doskonały składnik rozluźniających, letnich kolorowych drinków pobudzających trawienie. Doskonale smakuje zmrożona i podawana w małych kieliszkach (shoty) lub – na wzór szkockiej whisky – w szklankach, z dodatkiem kruszonego lodu i soków ze świeżych owoców.
Żołądkowa Gorzka Special Edition butelka o pojemności 700 ml, rekomendowana cena produktu wynosi 36,90 PLN
Wersja do druku
Podobne tematy
Starsze
Samsung: 70-calowy telewizor LCD Full HD, 19:53
Opera tworzy własny odtwarzacz Flash, 19:44
Nowsze
Powstaje nowy wzorzec kilograma, 14:13
Xerox został nagrodzony za ponad pięćdziesięcioletni wkład w rozwój druku, 16:05
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
jager - 19 czerwca 2007, 21:46
mniam
jutro jade do pepikow
bedzie sie nadawala idealnie na prezent dla gospodarzy, dzieki eddy
Copyright © 2002-2024 | Prywatność | Load: 1.05 | SQL: 9 | Uptime: 141 days, 20:22 h:m |
Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać pod adresem eddy@heh.pl